Hae YLEstä:
 
 
|
|
|
Kulttuurilinkit
 
 
Nelly Furtadon euroviisukappaleen kohtalo ratkennee tänään
Julkaistu 30.01.2007, klo 10.04 (päivitetty 30.01.2007, klo 10.13)
Nelly Furtado nojaamassa tyynyihin
Kuva: YLE Kuvapalvelu
Nelly Furtado
Yleisradiossa on tänään määrä päättää, voiko Kanadan euroviisuedustajaksi pyrkivän Nelly Furtadon kilpakappale jatkaa kisassa. Nelly Furtadon Do It-laulua on epäilty jäljitelmäksi suomalaisen demoskenerin kappaleesta.
Do Itin alku ja kertosäe muistuttavat Tempest/Damagen parin vuoden takaista hittiä Acidjazzed Evening.

Yleisradio tutkii plagiointiepäilyt, ja avuksi on kutsuttu neljä ulkopuolista musiikin asiantuntijaa arvioimaan kappaleiden samankaltaisuutta. Päätös Do Itin kohtalosta tehdään todennäköisesti tänään tiistaina, kunhan kaikki asiantuntijat ovat kertoneet kantansa.

Mikäli asiantuntijat pitävät Do Itiä jäljitelmänä, Nelly Furtado esittänee Kanadan euroviisukarsinnan finaalissa toisen kilpailukappaleensa eli Promiscuouksen. Kanadan-karsinnan loppukilpailu järjestetään Toronton Caribiassa 17. helmikuuta.

Jäljittelyä on hankala osoittaa

Jäljitelmän ja kahden itsenäisen teoksen raja on usein kuin veteen piirretty viiva. Suomessa plagioinneista tulee tekijänoikeusjärjestö Teoston selviteltäväksi vuosittain vajaat kymmenen kärhämää. Mitään selvää plagioinnin rajaa (kuten niin kutsuttua enintään neljän tahdin lainaamisen rajapyykkiä) ei ole olemassa.

Teoston ohjelmistoasimiehen Jan Vainion mukaan mahdollinen jäljittely pitää aina tutkia tapauskohtaisesti.

- Plagiointia on esimerkiksi sellainen, että kokonainen kertosäe on aivan samanlainen. Parin tahdin samankaltaisuus ei välttämättä riitä, arvioi Vainio.

Musiikissa tuttuuden tunnetta saattaa lisätä se, että keskenään erilaiset kappaleet soitetaan samanlaisilla soundeilla. Soittotyylien kopioiminen on musiikissa kuitenkin sallittua. Kuinkas muutenkaan, sillä esimerkiksi hittien tekeminen pohjautuu entuudestaan tuttujen musiikkielementtien kierrättämiseen.

Do It ja Acidjazzed Evening käyttävät samankaltaisia tyylikeinoja

Vuonna 2000 hitiksi noussut Acidjazzed Evening ja Euroviisuihin tarjolla oleva Do It ovat ainakin sikäli sukua toisilleen, että molemmissa arpeggio soi hiukan oopperatyyliin korkealta, ja taustalla soi paatoksellinen raskas kanttiaalto. Tällainen samankaltaisuus ei vielä kuitenkaan välttämättä tarkoita muuta kuin samaa tyylilajia.

Kun kappaleiden kiistanalaisimman kahden tahdin pätkän sommittelee samalla sävellajiin, huomaa, että vaikka melodian kulku on samantapainen, äänet eivät aivan täsmää. Lisäksi soinnutus on erilainen. Molempien kappaleiden tunnelma muistuttaa melko lailla Carl Orffin orkesteriklassikkoa Carmina Buranaa.

Do Itin on säveltänyt ja sovittanut Timbaland, sanat ovat Timbalandin ja Ilkka Vainion.

Nelly Furtadon viisukappaleesta alettiin kuhista pian euroviisukarsinnan jälkeen Internetissä, jonka käyttäjistä monet olivat huomanneet kappaleiden sukulaisuuden. Kappaleita voi verrata toisiinsa esimerkiksi YouTube-nettipalvelun sivuilla.

YLE24

Katso TV-uutisten juttu aiheesta (ma 29.1.2007)

Do It-kappaleen tiedot ja sanat Ylen viisusivustolla

 
  Nelly Furtadon euroviisukappaleen kohtalo ratkennee tänään  
  Helen Mirren ja Forest Whitaker palkittiin Yhdysvalloissa  
  Ranskalainen naturalismi vaikutti Kanadan kirjallisuuteen luultua enemmän  
  Tommi Eronen esitellään nousevana tähtenä Berliinissä  
  Levitä Siivet, Plane Away ja Do It euroviisujatkoon  
  Yleisö-Venla MTV3:n tanssiohjelmalle, YLE kahmi muita voittoja  
  Lahden Kuvia ja kuplia- sarjakuvanäyttely tuo esiin nuoret tekijät  
  Törhönen ehdottaa verkottunutta Kanadan elokuvakoulua  
  Castrénin Pompeji-kirjalle Lauri Jäntin tietokirjapalkinto  
  Kiistelty Kalevi-poika -patsas nousee Viroon  
  Elin Danielson-Gambogin näyttely esittelee tuntemattomat Italian maalaukset  
  Näytelmä lehtikeisari Urpo Lahtisesta paljastaa ihmisen julkimon takaa  
  Rollins ja Reich saavat miljoonan kruunun Polar-palkinnon  
  Rembrandt myytiin 20 miljoonalla eurolla  
 
 
 
  Kulttuurivuosi 2006
Läpileikkaus vuoden 2006 tapahtumiin, ihmisiin ja ilmiöihin. Isoja ja pieniäkin kulttuurin uutisaiheita kartoittaa lisäksi vuosikalenteri.
   
 
  Sotaorvon pitkä matka uuteen kotiin
Sota-Suomea kuristi pula, eikä jouluisin juuri mässäilty. Liisi-tytöltä sota vei kodin. Joulua 1940 hän vietti kasvattiperheessä ja sai nuken. Pysyvää kotia hän odotti vuosia.
   
 
  Määrittele tarkempi haku
  RADION SINFONIAORKESTERI lähtee ensimmäisenä suomalaisorkesterina televisioyhtiö Fujin järjestämälle kiertueelle Japaniin. Fuji kutsuu kiertueelle vuosittain yhden arvostetun sinfoniaorkesterin, viime vuonna London Symphony Orchestran. RSO:n loppuunmyyty avajaiskonsertti 5. helmikuuta ja kaksi muuta konserttia ovat Tokion maailmankuulussa Suntory Hallissa. Lisäksi orkesteri soittaa mm. Osakassa, Hiroshimassa ja Sendaissa. Kiertue päättyy 15. helmikuuta.  
  URPO LAHTISEN TAIDEKOKOELMAN realisointi on alkanut. Nokian kihlakunnanvoudille on toimitettu tiedot noin 30 teoksesta, joiden hankinta-arvo on ollut 300 000 euroa. Ensi vaiheessa myydään mm. Harry Kivijärven, Teemu Saukkosen ja Osmo Juvosen töitä. Arvokkain on Tony Graggin veistos Puinen kristalli. Teokset Urpo ja Maija Lahtisen säätiö on hankkinut pääosin Urpo Lahtisen kuoleman jälkeen. Kokoelman jäljelle jäävistä 470 teoksesta osa myydään myöhemmin.  
  Turun ja Naantalin seudun PUHELINLUETTELOSTA on tekeillä näytelmä. Turkulainen Linnateatteri valmistelee Naantalin Emma-teatterin kesäohjelmistoon Puhelinluettelo-komediaa, jossa käydään luetteloa läpi viiden näyttelijän voimin. Käsikirjoittaja Tuomas Parkkisen mukaan eri roolihahmoja on aluksi satoja, mutta näytelmä tiivistyy lopulta viiteen päähenkilöön. Näytelmän ohjaa Pentti Kotkaniemi.  
  Sunnuntaina päättyneiden TYÖVÄEN NÄYTTÄMÖPÄIVIEN yleisöäänestyksen voitti Topi Mikkolan esittämä monologi Reitari. Toiseksi tuli Kajaanin harrastajateatterin Paska Näytelmä ja kolmanneksi kotkalaisen Teatteri Kaaren Tunnottomuus. Harrastajateatterikatselmuksessa Mikkelissä esiintyi 13 kotimaista ryhmää ja kansainvälinen vieras Tshekin tasavallasta. Katsojia kertyi yli 4 000.  
 
Päätoimittajat | Palaute | Ohjeet | YLEn uutisten historia

|YLE|24 ©
Tämä sivu on optimoitu 1024x768 resoluutiolle.